Hiljaiset puurtajat eivät kiinnosta

 In artikkelit

Lahden kaupunginvaltuustossa on 59 valtuutettua. Kuinka monta heistä osaat nimetä?

Nouseeko ensimmäisenä mieleesi valtuutettuja, jotka ovat tunnollisia puurtajia? Vai tuleeko mieleesi räväkästi käyttäytyviä öykkäreitä, jotka saavat lehdistä sivuittain palstatilaa?

Olen ollut itse kohta kaksi kautta kaupunginvaltuutettuna ja olen tullut siihen tulokseen, että hiljaiset puurtajat eivät kiinnosta ketään. He ovat niitä valtuutettuja, jotka lukevat tunnollisesti satasivuiset liitteet kokouksiin. He kuuntelevat kaupunkilaisia toreilla sadepäivinä ja osallistuvat roskatempauksiin. He osallistuvat neuvotteluihin ja kertovat rakentavasti mielipiteensä.

Mutta heillä on yksi ongelma: He ovat hajuttomia ja värittömiä, tylsän tavallisia. He ovat hyvin käyttäytyviä ihmisiä, joilla ei ole mitään tarvetta nostaa itseään muiden yläpuolelle. Heillä ei ole tarvetta tehdä vaikutusta muihin vaan he haluavat vaikuttaa asioihin.

Tämä aika ei ole hiljaisten puurtajien vaan mitä sattuu suustaan suoltavien populistien. He voivat rinnastaa mitkä tahansa asiat toisiinsa ottamatta mitään faktoja huomioon – ja kansa hurraa nyökytellen.

Tämä aika on myös öykkäreiden, joiden erittäin huonoa käytöstä sallitaan vuodesta toiseen. Nämä öykkärit saavat käyttää millaista kieltä tahansa ketä tahansa kohtaan, myös valtuuston kokouksissa. Heille ei riitä mikään huomio maailmassa ja he haluavat aina viimeisen sanan.

Kun aloitin valtuutettuna, meille uusille tähdennettiin, että valtuutettujen tulee käyttäytyä arvokkaasti. Ymmärsin tämän, että niin käytökseltään kuin viestinnältään. Kun joku öykkäri on sivaltanut sanoillaan muita, olen yrittänyt omalta osaltani antaa välillä rakentavaa palautetta, että noin ei tule tehdä.

Mutta olen ollut liian kiltti. Me kaikki kiltit yhdessä olemme olleet liian kilttejä. Olemme luovuttaneet pikkuhiljaa, kun olemme huomanneet, että mikään rakentava / napakka / suora palaute ei tehoa.

Media omalta osaltaan ruokkii näiden öykkärien loputonta näkyvyyden halua tarjoamalla heidän sanomisistaan ja käytöksestään näyttäviä klikkiotsikoita. Mitä enemmän öykkärit saavat näkyvyyttä, sitä enemmän he vahvistuvat.

Kuka lopettaisi tämän pelleilyn ja laittaisi populismille ja öykkärismille pisteen? Toivottavasti lahtelaiset äänestäjät ensi kevään kuntavaaleissa. Toivon, että mahdollisimman moni lahtelainen äänestää ensi kuntavaaleissa tunnollista puurtajaa. Sellaista tolkullista ihmistä, jolle ei ole tärkeää saada joka käänteessä näkyvyyttä vaan vaikuttaa yhdessä muiden kanssa kaupunkimme parhaaksi.

Helena Salakka, lahtelainen kaupunginvaltuutettu

Ps. En ole itse asettumassa ehdolle ensi kevään kuntavaaleissa, joten itsellänikin on etsinnässä hyvä ehdokas. Aion äänestää tunnollista puurtajaa. Onneksi heitä on tulossa ehdolle paljon.

Recent Posts

Leave a Comment