Osallistu nyt Suomen kattavimpaan koulutuspakettiin, josta sinulle maksetaan

 In artikkelit

Oletko ihminen, joka janoaa uusinta tietoa ja nauttii monipuolisen tiedon omaksumisesta? Haluaisitko päästä kuulemaan tuoreimpia asiantuntijaluentoja? Miltä kuulostaisi, että sinulle vieläpä maksetaan siitä?

Näin voisi mainostaa nelivuotista kautta kaupunginvaltuustossa. Olen opiskellut elämäni aikana paljon, mutta se tietopaketti, jonka äärelle pääsee kaupunginvaltuutettuna, on aivan käsittämättömän monipuolinen ja antoisa.

Pikkulapsiperheen äitinä olen rajannut oman ”poliittisen hiekkalaatikkoni” kahdeksan viime vuoden aikana sen kokoiseksi, että pystyn sen kunnialla hoitamaan eli olen hakenut vain muutamia luottamustehtäviä valtuustotyön lisäksi.

Ja siitä huolimatta olen päässyt perehtymään muun muassa seuraaviin aihealueisiin: kuntatalous, budjetointi, strategiatyö, työllisyys, kaupunkimarkkinointi, varhaiskasvatus, perusopetus, nuorisotyö, kirjasto- ja tietopalvelut, kansalaisopiston toiminta, lukiokoulutus, liikennesuunnittelu, liikunta- ja kulttuuripalvelut, orkesterin ja teatterin toiminta, museoiden toiminta, kokous- ja kongressitalon sekä messujen toiminta.

Kaupunginvaltuustovuosinani olen saanut lisäksi oppia itseäni kokeneemmilta konkareilta neuvottelu- ja tiimityötaitoja, vaikeiden päätösten tekemistä, tiedonhankintaa ja esimerkiksi sitä, miten rakennetaan taitavia puheita tai kirjallisia tekstejä.

Kaupunginvaltuusto on myös mieletön mahdollisuus saada lisää ihmistuntemusta. Kun 59 eri-ikäistä ja eri taustoista tulevaa valtuutettua on yhdessä koolla erilaisine motiiveineen, oma pikku kupla puhkeaa ja oma maailmakuva avartuu väistämättä: Noinkin voi siis ajatella.

Miksi en sitten tästä kaikesta huolimatta ole itse lähdössä ehdolle ensi vaaleissa? Tätä moni on kysynyt minulta.

Vastaukseni on, että kaikki kiinnostava ei voi realisoitua elämässä yhtä aikaa. Tällä tarkoitan sitä, että jos käy esimerkiksi kokopäivätöissä, on muutaman muksun vanhempi, joilla on muutama harrastus – ja itsekin haluaisi joskus vaikka päästä lenkille, kaikkeen muuhun kiinnostavaan käytettävissä oleva aikamäärä on rajallinen. Joskus antoisillekin ja itselle tärkeille asioille pitää sanoa ei, että voi sanoa kyllä jollekin uudelle.

Kaupunginvaltuutettuna oleminen on kunniatehtävä, joka on saatu kaupunkilaisilta. Sen hoitaminen vaatii aikaa ja aika usein myös kärsivällisyyttä, mutta se on myös aivan käsittämättömän hieno oppimiskokemus.

Helena Salakka

Ps. Viime kuntavaaleissa 2017 Suomessa oli tarjolla 8999 valtuustopaikkaa, joita tavoitteli vajaat 34 000 ehdokasta (Yle 8.4.2017) ja Lahdessa viime kuntavaaleissa oli 59 valtuustopaikkaa, joita tavoitteli 406 ehdokasta eli Lahdessa oli noin seitsemän hakijaa per paikka (ESS 28.2.2017)

Recent Posts

Leave a Comment