Hyvät ihmiset, älkää jättäkö hiekkalaatikkoa

 In artikkelit

Olin kerran lasteni kanssa puuhastelemassa isolla leikkikentällä, jossa oli iso hiekkalaatikko ja leluja lasten käytössä. Yhtäkkiä yksi lapsi alkoi heittää hiekkaa pienempiensä päälle. Hän keskeytti muiden autoleikit menemällä autojen eteen. Hän littasi tyttöjen tekemät hiekkakakut.

Joku äideistä yritti sanoa riehujalle, että noin ei saa tehdä. Lapsi ei kuunnellut vaan jatkoi riehumistaan. Hänen vanhempiaan ei näkynyt missään. Yksi lapsi toisensa jälkeen siirtyi hiekkalaatikolta muihin leikkeihin, moni harmistuksissaan.

Pian aikuisten ja lasten joukko palasi yhdessä hiekkalaatikolle. Yksi lapsi sanoi riehujalle: ”Tämä on meidän kaikkien yhteinen hiekkalaatikko. Sinun pitää pyytää anteeksi sitä, mitä teit. Saat leikkiä meidän kanssa, jos olet kunnolla ja kaikkien kaveri.” Sanat pysäyttivät riehujan ja hän sopersi anteeksipyynnön takkinsa kaula-aukkoon. Monen ihmetykseksi hän jäi leikkimään muiden kanssa.

Tämä tapaus tuli mieleeni, kun olen miettinyt viime viikkojen tapahtumia ja erityisesti yöllistä hyökkäystä turvapaikanhakijoiden Lahteen saapunutta bussia kohtaan.

Viime viikkoina ainakin omassa ystäväpiirissäni on näyttänyt siltä, että moni on jättämässä Facebookin ja monet muut sosiaalisen median foorumit. Moni on totaalisen kyllästynyt vihapuheeseen, toisten solvaamiseen ja uhkailuun.

Emme saa jättää sosiaalisen median hiekkalaatikoita kiusaajille. En halua, että järjelliset ihmiset poistuvat hiljaa takavasemmalle ja antavat temmellyskentän vihapuhetta suoltaville uhkailijoille.

Moni lahtelainen on kirjoittanut tänään Facebookissa, että heitä hävettää olla lahtelainen Lahdessa tapahtuneen bussi-iskun takia.

Minua ei hävetä olla lahtelainen, sillä olen nähnyt, miten hyvät ihmiset ovat alkaneet vastaiskuun.

Lahden kaupungin johto tuomitsi rasismin omassa tiedotteessaan ja paikalliset yrittäjät ovat tulleet esille vastustaessaan vihapuhetta. Lahtelainen sanataiteilija Lealiisa Kivikari kirjoitti runon bussi-iskun jälkeisenä yönä, kun hän ei saanut nukuttua tilanteen takia.

Kymmenet vapaaehtoiset lahtelaiset ovat lahjoittaneet muun muassa lastenvaunuja ja talvivaatteita Lammille ja Hennalaan. Lähes tuhat ihmistä on jo ilmoittautunut Avoin Lahti -mielenosoitukseen rasismia ja vihapuhetta vastaan. Meidän lahtelaisten kolumnistien perustamalle Hyvien sanojen viikolle on ilmoittautunut jo yli 4000 ihmistä.

Nämä ovat esimerkkejä siitä, että suuri hiljainen enemmistö, me ihan tavalliset kaupunkilaiset, emme enää halua olla hiljaa. Me haluamme tulla esille ja näyttää hiekkalaatikolla riehuville yksittäistapauksille, että teit väärin, pyydä anteeksi, käyttäydy kunnolla ja kunnioita muiden leikkejä.

Helena Salakka

”Pahinta ei ole pahojen ihmisten pahuus, vaan hyvien ihmisten hiljaisuus” – Martin Luther King