Myrskyluodon Maija puhuttelee juuri nyt

 In artikkelit

Eilen Lahden Kaupunginteatterin vessassa oli Myrskyluodon Maija -musikaalin väliajalla selkeä ykköspuheenaihe. Punaiset silmät. Me naiset kyykimme vieri vieressä lavuaareilla pesemässä silmiämme kylmällä vedellä. Yksi nenäliina ei ollut monella riittänyt mihinkään.

Jukka Keinosen ohjaama ja sovittama Myrskyluodon Maija oli oman teatterihistoriani koskettavin musikaalikokemus. Nenäliinoja tarvittiin myös toisella puoliajalla. En ole teatterikriitikko, joten en osaa ammattilaisesti analysoida, miksi kävi näin. Voin vain todeta, että näyttelijäsuoritukset, musiikki, kaikki lavalla puhutteli.

En halunnut esityksen jälkeen avata radiota, en Facebookia, en halunnut pilata musikaalin jättämään tunnekokemusta. Myrskyluodon Maija muistutti siitä, miten kovaa elämä on ollut ennen. Vastoinkäymiset ovat olleet ihan toista luokkaa kuin nykyisin. Perusarki on ollut taistelua. Se, että selviää talven yli kevääseen.

Vaikka tiedämme, miten raskasta elämä oli muutama sukupolvi sitten, emme kuitenkaan muista sitä arjessamme, kun valitamme nettiyhteyden hitaudesta, pitkästä kassajonosta tai siitä, että joku ajaa edellämme alinopeutta.

Uskon, että Maijan tarina muistuttaa meitä myös siitä, että se ei ollut pelkästään historiallinen kuvaus. Nytkin lähellämme on ihmisiä, jotka taistelevat siitä, että selviävät seuraavaan vuoteen hengissä. Myrskyluodon Maija puhuttelee pakolaiskriisin aikanakin.

Lahden Kaupunginteatterin Myrskyluodon Maija oli myös esteettisin näkemäni esitys teatterin lavoilla. Lavastaja Minna Välimäki ja valosuunnittelija Kari Laukkanen olivat loihtineet lavalle uskomattoman kauniita kokonaisuuksia. Yleisö oli haltioissaan jo ennen esitystä siitä, mitä he lavalla näkivät. Musikaali palkitsi katsojansa esteettisesti kohtaus kohtaukselta.

Lahden Kaupunginteatterin Myrskyluodon Maijaa kannattaa tulla katsomaan kauempaakin. Lahteen pääsee kätevästi junalla tai omalla autolla. Teatterilla on paljon parkkipaikkoja. Jos et ole käynyt Lahdessa koskaan tai pitkään aikaan, Myrskyluodon Maijan takia kannattaa tulla vaikka kauempaakin. Olen otettu siitä, millaisia teatterintekijöitä meillä on Lahdessa. Kiitos Lahden Kaupunginteatterin tiimille!

Seuraavat esitykset