Valtuutetun vuosi on melkein pulkassa

 In artikkelit

Tänään oli se päivä, johon viimeisen kuukaudet ovat tähdänneet. Ehkä suomen kielen yksi kauneimmista sanoista: talousarviokäsittelypäivä (tätä saa vapaasti lainata hirsipuu-tarkoitukseen).

Mitä tänään sitten tapahtui? Ensikertalaisen silmin seuraavaa:

1. Ykköskööri saa puheenvuorot: kaupunginjohtaja, kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja poliittisten ryhmien puheenjohtajat. Lähes kaikki aloittivat puheenvuoronsa viittaamalla tiukkaan talouteen, taantumaan ja tukalaan taloustilanteeseen.

2. Yleiskeskustelussa kuka tahansa valtuutettu voi pitää maksimissaan viisiminuuttisen puheenvuoron kerrallaan. Jos talousarvioon haluaa vielä muutoksia, ne tulee kertoa viimeistään tässä kohtaa. Yleiskeskustelussa voi pureutua itselleen tärkeisiin aiheisiin tai aiheeseen. Yleiskeskustelussa voi myös perustella kuulijoilleen, miksi on tekemässä muutosehdotuksen ja mihin kohtaan talousarviokirjaa. Tai sitten voi keskittyä sättimään / kehumaan / provosoimaan muita valtuutettuja. Puheenvuoroja pidettiin tänään kymmeniä.

3. Yleiskeskustelun jälkeen vuorossa on talousarvion yksityiskohtainen käsittely. Siinä talousarviokirja käydään napakasti kohta kohdalta läpi. Tässä kohtaa puheenvuoroja pyydetään vain muutosesitysten tekemiseen ja niiden kannattamiseen. Jos muutosehdotusta kannattaa yksikin valtuutettu, eikä valtuusto hyväksy yksimielisesti muutosehdotusta, päästään / joudutaan äänestämään. Tänään äänestimme viitisentoista kertaa: esimerkiksi siitä, vähennetäänkö kaupunginmuseon, orkesterin tai teatterin avustuksia (ei voitti).

Tähän koko settiin meni tänään koko päivä. Aloitimme klo 9 ja lopetimme klo 19 maissa.

Tässä kävin läpi lähinnä vain päivän käsittelyn kulkua. Ihan oma tarinansa on, mitä sisältöjä päivässä oli. Kaupunginvaltuuston talousarviokokouksen päätökset kertovat siitä jotain. Samoin ESS.fi:n juttu.