Kaupunki muuttuu katu kerrallaan – tule toteamaan se itse la 20.8.

 In artikkelit

Väitän, että kaupunki muuttuu katu kerrallaan. Lahdessa Matkakeskuksesta Kirkkopuistoon johtava Rautatienkatu (Rautsikka) on tästä huikea esimerkki. Muutaman viime vuoden aikana Rautatienkadusta on mielestäni tullut Lahden kiinnostavin katu. Olen huomannut käveleväni sitä huomattavasti useammin kuin suurinta katuamme Aleksanterinkatua. Miksikö?

Katu on yhtä kiinnostava kuin sen yritykset. Rautsikalle on viime vuosina tullut hyvää kuhinaa. Viimeisimpänä tulokkaana on Bistro Popot, joka on Vuoden ravintolaksi valitun Rouxin yrittäjien Kati ja Sami Häkkisen uusin taidonnäyte.

Roux sijaitsee niin ikään Rautsikalla kuin myös Support your local -paidoistaan tunnettu Petit St. Louisin. Heti sen naapurissa on MariMari-vaateputiikki, jossa kannattaa tsekata erityisesti putiikin oma nimikkomallisto, joka on paitsi suunniteltu, myös tehty Suomessa.

MariMaria suunnilleen vastapäätä on Puoti, jossa on neljä yritystä samassa tilassa: Convivium – kukat, Florencia – vintage, Kukaneko – kotimaiset aikuisten merkit ja Marakattimarssi – kotimaiset lasten merkit. Must-tuttavuus on myös Höö Design, joka tunnetaan graafisista ja hauskoista kuoseistaan.

Mooster Denim -farkkukauppaan kannattaa mennä jo sen perustajan Aleksi Salmisen tarinan takia. Rautsikalla evakossa olevan TryffDelillä on myös monta tarinaa kerrottavana siitä, miten tryffeleitä kasvaa myös Suomessa ja miten niistä voi tehdä vaikka mitä, kuten metsäsienikeittoa tryffelivaahdolla.

Jos palataan vielä Lanun aukiolle, älä ohita Kukka ja Sisustus Neilikkaa Bistro Popot -ravintolan vieressä. Tiina Pakkanen näyttää sinulle, mitä tarkoittaa kukkakimppu. Tässä on nimetty vain muutama Rautsikan kiinnostavista yrityksistä.

Lahti Block Party -korttelijuhla nyt la 20.8. isompana kuin koskaan

Historian ekasta Lahti Block Partystä 2012.

Historian ekasta Lahti Block Partystä 2012.

Tule itse kokemaan, miltä Rautsikka näyttää ja tuntuu. Loistava tilaisuus siihen on nyt lauantaina 20.8., kun Lahti Block Party -korttelijuhla valtaa kadun musiikilla, työpajoilla ja hyvällä meiningillä. Mukana ovat muun muassa Paleface ja Mikael Saari. Tapahtuman ohjelma livemaalauksineen, katutanssityöpajoineen, mobiilimusastudioineen ja kaupunkiviljelykokeiluineen on pidempi kuin koskaan.

Mikä näitä kahta yhdistää eli Rautsikan yrityksiä ja Lahti Block Partyn -tekijäkaartia? Se, että ihmiset ovat löytäneet toisensa ja tempaisevat yhdessä. Rautsikan yrittäjillä on yhteinen RautsikkaShops-tapahtumasivu FB:ssä. Porukka järjestää yhdessä tapahtumia. Samoin Lahti Block Partyn tekijäporukka. Kiitos Iiris Rautiaisen ja muiden kaupunkiaktiivien meillä on mehevä loppukesän ilmainen tapahtuma keskellä Lahtea nyt la 20.8.2016. Nähdään siellä!

Ps. Rautsikalta kannattaa uskaltautua myös muualle. Vinkkejä siitä, mihin, saat valmiista Hei Lahti -kartasta, joka on sekin erään aktiivisen porukan aikaansaannos.

Meininkiä historian ekan Lahti Block Party -korttelijuhlan lastenohjelmasta 2012.

Meininkiä historian ekan Lahti Block Party -korttelijuhlan lastenohjelmasta 2012. Kuva: Helena Salakka

.