Joukossa on voimaa

 In artikkelit

Mitä tapahtuisi, jos 10 000 lahtelaista antaisi tunnin kuukaudessa kaupunkinsa hyväksi?Uusi Lahti -lehdessä julkaistiin kesällä lahtelaismiehen kokemuksia ja kuvia Pohjois-Korean reissulta. Yhdessä kuvassa asukkaat kitkivät joukolla kaupunkinsa kukkapenkkejä. Katsoin kuvia pitkään ja mietin, että voi ihmisiä, jotka ovat diktatuurin ikeen alla.

Joukkokitkemiskuva palasi kuitenkin mieleeni vielä lehden sulkemisen jälkeen. Aloin miettiä sitä, mitä kaikkea me voisimmekaan saada aikaan Lahdessa, jos hyödyntäisimme vapaaehtoisten joukkojen voimaa nykyistä enemmän?

Jos 10 000 lahtelaista antaisi tunnin aikaa kaupunkinsa hyväksi kuukaudessa, mitä tapahtuisi? Kuinka paljon viihtyisämpi ja houkuttelevampi kaupunkimme olisi?

Uskon, että vapaaehtoisen joukkovoiman hyödyntämisessä piilee sellainen potentiaali, jota emme vielä edes ymmärrä. Se on vielä jotain paljon enemmän kuin siivoustalkoita tai ikäihmisten ulkoiluttamista, jotka nekin ovat mitä tärkeimpiä asioita.

Jos valtaisa Wikipedia on saatu aikaan tuhansien tavallisten ihmisten voimin, mihin tavallisten ihmisten joukkovoimaa voitaisiin hyödyntää Lahdessa?

Aivan uudenlaisten yritysideoiden synnyttämiseen? Terveyspalvelujen uudelleen organisoimiseen? Syrjäytyneiden nuorten tilanteen parantamiseen? Vanhempien voimavarojen lisäämiseen arjessa?

Lahtelaisilla on valtava määrä osaamista, tietämystä – ja vieläpä sydän paikallaan. 59 valtuutettua ja kaupungin virkamieskoneisto eivät yksin pysty ratkaisemaan tämän kaupungin tulevia haasteita. Siihen tarvitaan parviälyä: tuhansien lahtelaisten älyä ja halua vaikuttaa asioihin.

Lähdetkö mukaan tähän joukkoon?

Turistina Helsingissä