Apua lapsiperheille yhdeltä saitilta

 In artikkelit

Vuosi oli 1998, kun tutustuin täydellisen rakastuneeseen pariskuntaan. He hehkuivat onnea siitä, että olivat löytäneet toisensa. Nainen oli taiwanilainen, mies suomalainen. He olivat tavanneet kansainvälisellä lentokentällä, jossa mies oli ollut bongaamassa lentokoneita, nainen palaamassa reissultaan kotiin. Mies kysyi pieneltä naiselta, tarvitsiko tämä apua matkatavaroidensa kanssa. Siitä se kaikki alkoi.

Myöhemmin he muuttivat Suomeen ja saivat lapsia. He asuivat minusta kaukana, mutta pidimme yhteyttä. Etäältä en nähnyt sitä, miten väsynyt nainen alkoi olla. Hän ei osannut suomea eikä paikkakunnalla ei ollut ketään tuttuja, jotka olisivat auttaneet arjessa. Vuosien univelka kolmen pienen lapsen äitinä oli armoton. Kävi niin, että hän ei halunnut enää olla tekemisissä monenkaan kanssa. Minunkaan kanssani. Opiskelijana en tajunnut, että hän olisi jo silloin tarvinnut kipeästi apua.

Meni viisi vuotta ja luin lehdestä, että äiti oli tappanut kolme lastaan. Työskentelin tuolloin toimittajana ja näin jutun. Totuus alkoi valjeta minulle rivi riviltä. Tässä oli minun tuntemani nainen. Tämä ei voi olla totta, ei voi. Mutta oli se.

Mikään ei oikeuta lastensa tappamista. Ei mikään. Se on teko, jota ei voi ymmärtää. Se on kamalinta, mitä maan päällä on. En halua, että näin tapahtuu enää yhdessäkään perheessä. Siksi vanhemmille pitää saada ajoissa apua. Siksi ennaltaehkäisevä työ on aivan ehdottoman tärkeää Lahdessakin.

Lahden Pelastakaa Lapset ry järjestää perheille ilmaista tukihenkilötoimintaa, MLL lastenhoitoapua, Ensi- ja turvakotien liitto ry pitää Perhetupaa, joka on avoin paikka kaikille perheille. Nämä ovat vain yksittäisiä esimerkkejä järjestöjen ennaltaehkäisevästä toiminnasta Lahdessa.

Kun ihminen on katkeamispisteessä, hänellä ei ole paukkuja lähteä etsimään netistä, että mitä järjestöjen, Lahden kaupungin, seurakuntien tai yksityisten järjestämiä palveluita Lahdessa olikaan tarjolla meidän perhettä varten.

Voimiensa äärirajoilla oleva ihminen tarvitsee apua helposti ja nopeasti. Siksi minusta olisi tärkeää, että Lahteen saataisiin yksi nettisivu, johon olisi listattu kaikki lapsiperheille suunnatut ennaltaehkäisevät palvelut yhteen paikkaan. Nettisivun nimenä voisi olla vaikka Apua Lahdessa.

Sivulla pitäisi olla lyhyesti tarjottava palvelu ja yhteystieto, mihin soittaa tai laittaa viestiä. Esimerkiksi vaikka näin:

  • Oletko väsynyt, etkä jaksa muuta kuin maata? Saat apua näiltä tahoilta: tähän kaikkien tahojen nettisivut tai yhteystiedot…
  • Tarvitsetko satunnaista lastenhoitoapua? Saat apua näiltä tahoilta…
  • Tarvitsetko apua parisuhteeseesi? Saat apua näiltä tahoilta…

Olen ehdolla syksyn kunnallisvaaleissa, koska haluan laittaa itseni likoon lahtelaisten lapsiperheiden hyväksi. Moni perhe jaksaa juuri ja juuri päivästä toiseen. Työelämä vaatii nykyisin melkoisesti. Turvaverkot ovat monella olemattomat. Ongelmista ei uskalleta puhua, koskaan kukaan ei halua saada huonon äidin tai isän leimaa.

Vuoden vaihteessa taistelimme Liipola-Kaikuharjun koulun puolesta. Vaadimme, että oppilailla ja aikuisilla on oikeus terveisiin tiloihin. Organisoin adressin keräämisen ja saimme siihen tiimimme voimin yli 2000 nimeä. Uusi koulu valmistuu vuonna 2015. Keväällä taistelimme Lahden alueen Äitien porukalla kotihoidon tuen säilyttämisen puolesta. Aina paraskaan taistelu ei tuota tulosta, kuten esimerkiksi Kiveriön koulun kohdalla, mutta silti pitää taistella, kun on sen aika.

Haluan olla vaikuttamassa Lahdessa syksyn aikana siihen, että Perhetupa säilyy jatkossakin. Sen rahoitus Lahden kaupungilta on vuosittain katkolla. Oletko sinä mukana tässä?

Turistina Helsingissä