Älä toimi lapsesi parhaaksi

 In artikkelit
Miehen pukemisto vuosimallia 2011

Nuorenmiehen pukemisto vuosimallia 2011.

Nelikymppinen tuttu sinkkumies piti minulle viime kesänä puhuttelun. Hän sanoi, että hän on niin kyllästynyt siihen, miten perheelliset mainostavat tekevänsä asioita aina lastensa parhaaksi.

Hän kertoi, että siihen vedoten vanhemmat pääsevät toteuttamaan itseään ja vetämään överit. Tulevat isät uppoutuvat yhdistelmävaunujen maailmaan samalla hartaudella, jolla he lukevat Mikrobittiä tai Tekniikan maailman autovertailuja. Lopulta perhe ostaa tonnin yhdistelmävaunut, joissa on tutinpidike ja tärinävakain kivetyksellä ajamiseen.

Tulevat äidit intoutuvat ostamaan pilteilleen kaikki ne maailman söpöimmät kettuhaalarit, pöllöpotkuhousut, Muumi-pehmot, kipsivalut kädenjälkeä varten ja tietysti kultaisen rasian ensimmäistä hiussuortuvaa varten.

Tuttuni sanoi, että meidän pitäisi ajatella mahdollisten lastenlastemme parasta, eikä omien lastemme parasta. Sillä hän tarkoitti, että meidän pitäisi muistaa kuluttaa niin, että ajattelemme pidemmälle tulevaisuuteen.

Nyökyttelin. Hän oli siinä ihan oikeassa. Mutta sitten oli minun vuoroni päästä puhumaan.

Kerroin, että kukaan ikäluokkani järjellinen ihminen ei enää hauku toisia viherpiipertäjiksi. Ympäristön huomioon ottamisesta on tullut valtavirtaa. Äidit kierrättävät lastensa vaatteita minkä ehtivät. Käsillä tekeminen on kunniassa. Kestovaipat nähdään ihan tolkullisena vaihtoehtona. Busseissa näkyy äitejä vaunuineen. Jätteiden lajittelu on arkea. Luomuruokapiirit ja lähiruoan suosiminen ovat ihan tavallisten ihmisten elämää.

Uskon, että tämä kaikki on vasta alkua. Näemme lähivuosina, miten kestävästä kehityksestä kumpuaa yhä uutta yritystoimintaa. Enää ei puhuta taloudesta vaan kestävästä taloudesta, joka aiheuttaa mahdollisimman vähän vahinkoa ympäristölle ja ottaa huomioon kaikkien ihmisten tarpeet.

Käytännössä kestävä talous tarkoittaa isossa mittakaavassa esimerkiksi sosiaalisesti vastuullista sijoittamista, laitteiden uusiotuotantoa, nollajätekaupunkeja, ympäristöveroja, päästökauppaa, kimppa-autoyrityksiä ja aurinko- ja tuulivoimamarkkinoita.

Kyseessä ei siis todellakaan enää ole minkäänmoinen viherpiiperrys ja pienen piirin pilipalihommat. Tutkimusten mukaan puhtaasta teknologiasta (cleantech) on tullut maailmassa kolmanneksi suurin riskipääoman sijoituskohde telekommunikaation ja lääketieteellisten laitteiden jälkeen.

Kun olimme paahtaneet suu vaahdossa tuttavani kanssa tunnin pari, oma lapseni heräsi vaunuissa. Annoin hänelle Muumi-mukista vettä  ja sitten lähdimme kohti  lahtelaista kahvilaa.

Ps. Muutama mielenkiintoinen linkki aiheesta:

 

 

Parakkia pukkaa.Lahtelaista katukuvaa