Opettajien suut ilmastointiteipillä kiinni

 In artikkelit
Teippiä voi käyttää näinkin: vaikka piipaa-auton tuunaamiseen. Tekijänä 2-vuotias tuunaaja.

Teippiä voi käyttää näinkin: vaikka piipaa-auton tuunaamiseen. Tekijänä 2-vuotias tuunaaja.

Nyt se on sanottu ääneen oikein Opettaja-lehden päätoimittajan suulla.

Hannu Laaksola kirjoitti 2.10. pääkirjoituksessa siitä, miten opettajien sananvapautta pyritään rajoittamaan Suomessa.

Hän puhuu jopa maan tavasta, jossa ”lastentarhanopettajia kielletään puhumasta työvoimapulasta vanhemmille ja opettajilta pyritään sulkemaan suu, jos koulussa ilmenee ilmanvaihto-ongelmia.”

Lahti ei liene tässä poikkeus. Opettajat voivat kertoa epäkohdista rehtorille ja rehtori eteenpäin virkamiehille.

Mutta entä sitten? Saako yksittäinen opettaja, kouluavustaja tai rehtori kirjoittaa yleisönosastolle paikallislehteen koulunsa sisäilmaongelmasta tai muista epäkohdista? Saako opettaja perustaa nettiadressin tai järjestää mielenosoituksen? Kuinka monta tällaista olet nähnyt? Minä en yhtään.

Opetusalan ammattilaisten suut ovat liian usein sidotut. Silloin ainoa äänitorvi koulujen puolesta ovat vanhempainyhdistykset. Ne sanovat ääneen sen, mitä muut eivät uskalla. Ne tekevät sen, mitä täytyy tehdä. Ne vetoavat valtuutettuihin, virkamiehiin ja muihin asukkaisiin. Huomatkaa tämä epäkohta, auttakaa meitä ratkaisemaan tämä juttu.

Jokaisella suomalaisella tulisi olla sananvapaus, myös koulujen ja päiväkotien henkilöstöillä. Sananvapauteen sisältyy lain mukaan oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.

Salakkaa ja pannaria feat. J pöyhönen