Mitä tapahtuu vuonna 2015 Lahdessa?

 In artikkelit

Hyvää vuotta 2015! Tämä alkanut vuosi tuo mukanaan Lahteen paljon uutta, kuten paljon valmistuvia rakennuksia meidän lahtelaisten käyttöön. Tässä muutamia nostoja muutoksista.

Muistan vieläkin viikot ennen joulua vuonna 2011. Seisoin Launeen Citymarketin edessä ja keräsin nimiä adressiin sen puolesta, että Liipola-Kaikuharjun koulun oppilaat saisivat terveen koulun. Saimme parissa viikossa kerättyä (sähköiseen ja paperiseen adressiin) yli 2000 nimeä.

Samana päivänä, kun luovutimme adressin silloiselle Lahden kaupunginhallitukselle tammikuussa 2012, saimme tiedon siitä, että koulun oppilaat ja henkilöstö pääsevät väistötiloihin. Nyt helmikuussa saamme viettää uuden Liipolan monitoimitalon, Onnin, harjakaisia, ja monitoimitalo saadaan käyttöön syyslukukaudeksi 2015. Uskon, että Jalkarannan koulun aktiivit ovat tällä hetkellä samanlaisissa fiiliksissä. Jalkarannan uusi monitoimitalo Jalo saadaan niin ikään käyttöön syyslukukaudeksi 2015.

Tänä vuonna Lahteen valmistuu myös uutta tilaa varhaiskasvatuksen käyttöön: Sipuran uusi päiväkoti Ahtialassa (yhteensä 114 hoitopaikkaa), Riihelän uusi päiväkoti (102 paikkaa) ja lisäksi Metsäkankaan koulurakennuksen peruskorjaus päiväkotikäyttöön saadaan valmiiksi.

Usean lahtelaisen arkeen vaikuttaa myös se, että Lahden matkakeskus valmistuu syksyllä 2015. Hankkeen sivuilla sanotaan: ”Tavoitteena on mahdollistaa sekä lähi- että kaukoliikenteessä helppo ja esteetön siirtyminen kulkumuodosta toiseen, esimerkiksi bussista toiseen bussiin, junaan tai kevyen liikenteen verkkoon sekä päinvastoin.” 

Eniten tunteita herättänyt rakennushanke eli toriparkki valmistuu alkukesästä. Itse odotan innolla sitä, että Kauppatori saadaan jälleen käyttöön. Uusi Kauppatori jakautuu arki- ja tapahtumatoriin. Odotan uudelta tori-isäntä Timo Arasolalta paljon tapahtumatorin suhteen. Toriparkki itsessään kun ei luonnollisestikaan ole syy tulla keskustaan – paitsi ehkä heti sen avauduttua. Arasolalla on monipuolinen verkosto lahtelaisten oppilaitosten ja kulttuuritoimijoiden kanssa. Odotan näkeväni esimerkiksi aiempaa enemmän Koulutuskeskus Salpauksen opiskelijoita tapahtumatorilla esiintymässä. Uuden Kauppatorin avajaisia juhlittaneen vappuna.

Tammikuun tärkein päivämäärä valtuutetun vinkkelistä on ma 26.1. Silloin Lahden ja Nastolan valtuustot äänestävät, yhdistyvätkö Lahti ja Nastola uudeksi kunnaksi vai eivät. Mitä kaikkea yhdistyminen tarkoittaisia käytännössä ja miksi yhdistymisestä olisi hyötyä, selviää Yhdistymissopimuksesta. Oma kantani on selvä, painan Jaa-nappia, kuten varmasti enemmistö lahtelaisvaltuutetuista. Pallo yhdistymisestä onkin nastolalaisilla. Jos ja toivottavasti kun enemmistö heistäkin on yhdistymisen kannalla, alkaa tapahtua. Virkamiehillä ja poliitikoilla on alle vuosi aikaa, kun Uusi kunta aloittaa 1.1.2016. Oma kokemukseni sivistyslautakuntien yhteistyöstä tähän mennessä on ollut oikein hyvä.

Yhteistyö olkoon vuoden 2015 teema, vaikka sana kliseinen onkin. Sitä tarvitaan niin kuntien välillä, valtuustossa kuin lautakunnissa. Kiitos myös kaikista viesteistä ja keskusteluista viime vuoden aikana! Ollaan yhteyksissä tänäkin vuonna.