Kukaan ei kertonut minulle

 In artikkelit

Kukaan ei kertonut minulle. Tämä on tuttu lause kaikilta työpaikoilta. Tietoa tärkeistä ja ajankohtaisista asioista on introissa, nettisivuilla, ilmoitustauluilla – ja usein joku muistuttaa näistä vielä sähköpostilla tai palaverissa ääneen. Muista katsoa. Muista lukea se dokumentti. Reagoitko tähän, please?

Ja silti osa meistä ei reagoi vaan valittaa myöhemmin, että kukaan ei kertonut. Olen kuullut tämän saman kaavan toistuvan myös poliitikkopiireissä. Yksi kansanedustaja oli esimerkiksi valitellut ennakointialan asiantuntijoille, miten heillä ei ole käytettävissään ennakoivaa materiaalia siitä, mihin maailma ja Suomi ovat menossa. Vaikka loistavaa ja ajankohtaista materiaalia on käytettävissä jatkuvasti. Ja mikä parasta, se on meidän kaikkien ulottuvilla.

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston eli tuttavallisemmin Sitran yhtenä tehtävänä on hahmottaa tulevaisuuden kehityssuuntia. Heidän asiantuntijansa ovat julkaisseet vuodesta 2011 lähtien megatrendilistoja, jotka ovat ainakin omasta mielestäni pakollista luettavaa kaikille, joita kiinnostaa oma tai muiden tulevaisuus, oman työn tai toimialan kehittäminen, uusien tuotteiden kehittäminen tai oman kaupungin tulevaisuus.

Tänään on julkaistu Sitran uusin megatrendilista 2016. Sitran megatrendilista valottaa vuosittain eri näkökulmista niitä ilmiöitä, joiden he uskovat jo tällä hetkellä vaikuttavan yhteiskuntaan ja erityisesti tulevaisuuteemme.

Tämän vuoden listassa käsitellään kolmea suurta muutosvoimaa: kiihtyvällä tahdilla kehittyvää teknologiaa, keskinäisriippuvaista ja jännitteistä maailmaa sekä globaalia luonnonvaroihin ja ilmastonmuutokseen liittyvää kestävyyskriisiä.

Toiseksi kuka tahansa ennakoinnista kiinnostunut voi osallistua Kansallisen ennakointiverkoston toimintaan. Verkosto järjestää kuukausittain Foresight Friday -tapahtumia, joihin voi osallistua myös etänä.

Kouluissa opetussuunnitelmissa määritellään, mitkä sisällöt pitää käydä läpi tietyillä luokilla tai sitten läpäisyperiaatteella koko peruskoulun aikana.

Jos minulla olisi valta päättää siitä, mitä kuuluisi jokaisen päättäjän vuotuiseen lukemistoon, Sitran megatrendilistat olisivat ehdottomasti listalla. Poliitikkojen pitää osata tehdä jatkuvasti nopeita, mutta samaan aikaan pitkälle mietittyjä ratkaisuja. Ennakointitutkimusten lukemisesta ei varmasti ole haittaa tässä yhtälössä.

 

Lahden Block Party -korttelijuhlan lastenohjelman osallistujia.