Kuka muistaa jouluna pieniä?

 In artikkelit

Pidin itseni kanssa tänään periaatekeskustelun tulevasta joulusta. Tänä jouluna minun ei tarvinnut neuvotella siitä, teenkö jouluruoat itse vai ostanko ne kaupasta, koska se keskustelu on käyty jo vuosia sitten. Ne, jotka tuntevat minut, tietävät, että en ole aivan pikkuserkkuni Jaakko Kolmosen veroinen kokki.

Minua kosketti tänään lyhyt tapaaminen yhden lahtelaisen pienyrittäjän kanssa. Hän kertoi, että joulun myynti on ollut tänä vuonna heikompaa kuin aiemmin. Hän kertoi, että ihmiset käyvät kyllä ihastelemassa tuotteita, mutta ostavat ne lopulta isoilta tavarantoimittajilta, jotka pystyvät myymään tuotteita muutaman euron halvemmalla kuin tämä pienyrittäjä. Näin hänen kasvoiltaan, että hän oli huolestunut.

Kun saavuin tämän yrittäjän liikkeestä kotiin, päätin, että ostan joululahjat ennen kaikkea pienistä liikkeistä. Maksan itse tuotteesta ehkä muutaman euron enemmän kuin jos ostaisin sen isosta halpahallista tai supermarketista. Mutta saan ostokseni upeaan lahjapakettiin ja kaiken lisäksi henkilökohtaista palvelua. Muistatko vielä, mitä sellainen on?

Toiseksi päätin, että haluan ostaa kaikki joululahjat Lahdesta. Silloin euroni menevät tämän kaupungin hyväksi yrittäjän maksamien verojen muodossa.

Minä haluan, että meillä Lahdessa on tulevaisuudessakin kivijalkakauppoja, persoonallisia pieniä erikoisliikkeitä ja taitavia käsityöläisiä, jotka pystyvät elättämään itsensä sillä, mitä tekevät. Siihen tarvitaan sitä, että (netti)kaupan ovi käy ja kassakone kilahtaa.

Huomenna lauantaina avautuu Lahden Joulukylä. Siellä on mahdollista ostaa lahtelaisten pienyrittäjien ja kädentaitajien tuotteita. Lähiruokaa, puuleluja, kierrätysmateriaaleista tehtyjä koruja – ja vaikka sitä ihan itse tehtyä lanttulaatikkoa.

Hellun muistilappu / joulusaarna itselleen:

– Jos ostat uutta, osta kestävää. Haluatko nähdä, että mahdolliset lapsenlapsesi leikkivät samoilla leluilla kuin millä lapsesi leikkii tänä jouluna?

– Jos ostat uutta, osta Suomessa / Lahdessa tehtyä tai ainakin Suomessa / Lahdessa suunniteltua, jos mahdollista.

– Jos ostat ulkomailla tehtyjä tuotteita, yritä selvittää, mitä on mahdollisen halvan hinnan takana. Saavatko tuotteen tekijät kahden euron kuukausipalkkaa? Haluatko antaa lapselleni joululahjan, joka on tehty lapsityövoimalla?

– Muista kierrätyslahjat ja elämyslahjakortit. Osta lahjaksi tunnin lahjakortti keilahalliin, kosmetologille, hierojalle, lippu teatteriin tai hiihtotapahtumaan.

– Miten muistan niitä lähimmäisiäni tänä jouluna, joiden ei ole mahdollisuutta pohtia tällaisia valintoja jouluna, kun rahaa ei ole lahjoihin?

Rauhallista joulun odotusta sinulle ja suuria pieniä joululahjapäätöksiä!

Keri, Kerinkallio