Huomaatko, mitä Lahdessa tapahtuu?

 In artikkelit
Lahtelaista katukuvaa

Lahtelaista katukuvaa. Kuva: Helena Salakka

Se ei näy vielä isosti lahtelaisessa katukuvassa. Siitä ei huudella joka päivä paikallislehtien sivuilla. Mutta se on totta. Lahden katukuva kansainvälistyy.

Olen huomannut tämän erityisesti tänä syksynä omassa työssäni, jossa muun muassa kirjoitan uutisia ja haastatteluita Lahden ammattikorkeakoulun nettisivuille.

Lahti vetää vieraskielisiä opiskelijoita. Tänä syksynä Lahden ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalalla alkoi ensimmäistä kertaa englanninkielinen sairaanhoitajakoulutus.

Ja tänä syksynä Lamkin tekniikan alalla alkoi uusi englanninkielinen koulutusohjelma, joka tähtää ylempään AMK -tutkintoon. Sen nimi on Sustainable Urban Planning and Climate Change, ja se on suunnattu yhdyskuntasuunnittelutehtävissä työskenteleville. Lisäksi Lamkin liiketalouden alalla on voinut jo useamman vuoden ajan opiskella tradenomin tutkinnon englanniksi.

Minusta tuntuu, että emme ole vielä tajunneet, miten pieni maailmasta on tullut. Lahtelaista korkeakoulutusta markkinoidaan nykyisin Kiinassa ja Pietarissa siinä, missä Studia-messuilla Helsingissä.

Uutisissa puhutaan osaamisen viennistä, mikä voi tuntua kaukaiselta. Se ei ole kuitenkaan enää teoriaa vaan totta. Lahtelaiselle koulutusosaamiselle on kysyntää maailmalla.

Olen saanut tutustua muutamiin näistä Lahteen saapuvista opiskelijoista. Olen kysynyt, mikä ihme saa heidät tulemaan vaikkapa Kiinasta Suomeen. He ovat listanneet seuraavia asioita:

  • Suomi on koulutuksen kärkimaa ja opettajat on rankattu maailman parhaiksi.
  • Suomi on turvallinen ja puhdas maa asua.
  • Luonto on eksoottista. Avantouinti, revontulet, pilkkiminen, lumi ja metsät ihan kaupungissa kiehtovat.
  • Lahdesta on lyhyt matka Helsinkiin ja käymään Euroopassa.
  • Suomalainen hyvinvointi ja ympäristöosaaminen kiinnostavat.
  • Joulupukki!

Lahdella on paljon annettavaa koulutuksen saralla päijäthämäläisille, suomalaisille ja kansainvälisestikin. Tässä oli vain pieni väläys siitä.

Kannattaa myös muistaa, että kansainväliset tutkinnot ovat avoinna kaikille. Jos haluat itse opiskella korkeatasoisen kansainvälisen liiketalouden tai terveysalan korkeakoulututkinnon, seuraava hakuaika Lahden ammattikorkeakouluun on 7.1. – 12.2.

Miehen pukemisto vuosimallia 2011Valloittamassa Norjan korkeinta huippua.