Eduskuntavaalit tulevat, oletko valmis?

 In artikkelit

ESS uutisoi tänään (29.12.) näyttävästi, paljonko ehdokkailla paloi rahaa syksyn kunnallisvaalitaistossa. Valtuutettujen ja varavaltuutettujen tulee kertoa vaalirahoituksestaan tämän kuun loppuun mennessä, joten ihan kaikkien mattimyöhästen tiedot eivät olleet mukana jutussa.

Raha kiinnostaa aina. On tietysti kiinnostavaa nähdä, miten paljon kukin läpimennyt ehdokas käytti rahaa kampanjaansa. Sen lisäksi on kiinnostavaa nähdä, miten käytetty rahamäärä ja äänimäärä korreloivat keskenään. Kolmanneksi mielestäni on kiinnostavaa pohtia, miksi ehdokas teki ihan überkalliin kampanjan tai oli tekemättä sellaisen.

Muhkeimmat äänisaaliit Lahdessa 2012 (lähteenä on Ylen vaalipalvelu):

1. Rami Lehto 1 579 (ei ole tehnyt vielä vaalirahoitusilmoitusta)

2. Ilkka Viljanen 1 251 ääntä

3. Mika Kari 1 148 ääntä

4. Sari Niinistö 1 120

5. Ville Skinnari 1 005 ääntä

Suurimmat vaalikampanjat rahallisesti (lähteenä puolue- ja vaalirahoitusilmoitus)

1. Ilkka Viljanen 12 475 euroa

2. Erkki Nieminen 9 312 (ennakkoilmoitus) euroa

3. Hannu Himanen 9 240 euroa

4. Ville Skinnari 8 600 euroa

5. Antti Holopainen 8 500 euroa

6. Sari Niinistö 8 301 euroa

7. Francis McCarron 8 160 euroa

8. Jari Salonen 8 087 euroa

Paljonko rahaa kului per saatu ääni? (Tässä ovat mukana vain varsinaiset valtuutetut ja heistä eniten rahaa kampanjointiin laittaneet)

1. Jari Salonen 28 euroa per ääni

2. Hannu Himanen 24 euroa per ääni

3. Francis McCarron 17 euroa per ääni

4. Antti Holopainen 10 euroa per ääni

5. Mika Kari 10 euroa per ääni

6. Ilkka Viljanen 10 euroa per ääni

7. Ville Skinnari 9 euroa per ääni

8. Sari Niinistö 7 euroa per ääni

Uusi vuosi 2013 tuo mukanaan Lahteen ainakin vipinää mäkimonttuun, kuten Stars of the Stadium -tapahtuman.Mitä tästä kaikesta voi tai pitäisi päätellä? Onko niin, että se, jolla on paksuin lompakko tai varakkain tiimi, tulee todennäköisemmin valituksi kuin sellainen, jolla ei ole, millä mällätä?

Ei aina. Sympaattinen ja osaava Martti K. Lehto teki mittavan kampanjan (4466 euroa, 119 ääntä = 38 euroa per ääni), joka riitti varavaltuutetun paikkaan. Summer Upin isä Martin Mustonen käytti vaaleissa alle 800 euroa, mutta sai hyvän 552 äänen potin ja valtuustopaikan.

Raha ja äänimäärät eivät siis näytä demokratian onneksi kulkevan käsi kädessä.

Miten sitten itse toimin? Yhtenä vaaliteemanani oli avoimuus, joten haluan tässä ja vaalirahailmoituksessa kertoa, miten itse käytin rahaa. Käytin vaaleissa yhteensä 1 057 euroa. Siitä 505 euroa meni lehtimainoksiin (Omalähiössä kaksi etusivun pikkumainosta ja Etlarissa kaksi Kokoomusnaisten yhteismainosta). Loput menivät somemainontaan, omien nettisivujen perustamiseen, vaalimateriaalin teettämiseen (yhteisesite, oma flyeri), pannarikekkerien pitämiseen sekä graafiseen suunnitteluun.

Ulkopuolista rahoitusta minulla oli kokonaiset 50 euroa, koska yksi satunnainen ohikulkija halusi ex tempore osallistua Jari Pöyhösen kanssa vuokraamamme Korva-kahvilan vuokraan. 🙂 Oma äänipottini oli 227 eli ”kulutin” vajaat viisi euroa per ääni.

Miksi ihmeessä joku haluaa sitten käyttää kymppitonnin kunnallisvaalikampanjaan? Ei kukaan haluakaan. Mielestäni tässä käydään jo täysillä vuoden 2015 eduskuntavaalien alkumittelöitä. Kun me politiikan noviisit keskitymme innolla seuraavaan siirtoon, kuten siihen, mikä lautakuntapaikka kiinnostaa itseä, konkarien tähtäin on monen monta siirtoa pidemmällä. Eduskuntavaalitaisto 2015 on totta jo nyt. Ne, jotka haluavat olla kisassa mukana, hakeutuvat jo nyt hyviin asetelmiin. Pussiin ei pidä jäädä. Pitää päästä paikalle, jossa on askeleen verran muita edellä. Paikalle, josta näkee pitkälle.

Eduskuntavaalien tunnustelijat ovat jo nyt liikenteessä. Meiltä uusiltakin kysellään vaivihkaa ohimennen, olisitko sinä valmis ehdolle. En tiedä, halutaanko meitä oikeasti mukaan, mutta jotkut ovat kiinnostuneita kartoittamaan pelikenttää jo nyt.

Oma pelinsä tai taktikointinsa ovat myös luottamuspaikkajaot. Uskon, että moni (meistä uusista) haluaa lautakuntapaikan, joka kiinnostaa aidosti ja johon oma tausta antaa parhaat edellytykset. Näyttää kuitenkin siltä, että moni valtuutettu katsoo tässäkin jo seuraaviin kunnallisvaaleihin. Mikä paikka olisi sellainen, että oma nimi kaikuu kauniilta kansalaisten korvissa vielä neljänkin vuoden päästä?

Katsopa huviksesi luottamuspaikkajakoa. Mistä lautakunnista meille uusille ehdotetaan paljon paikkoja?

Odotan tulevaa valtuustokautta. Odotan kaikkea sitä uutta, mitä on tulossa. En odota helppoa tietä, mutta opettavaista kylläkin.

Minua on esitetty sivistyslautakunnan varapuheenjohtajaksi, Niinistön Sarin varajäseneksi hallitukseen ja oman Kokoomus-ryhmämme sihteeriksi. Odotan sitä, että kokeneemmat jeesaavat meitä ensikertalaisia. Uskon, että me taivumme kokeilemaan monenlaista uutta. Siitä todistuksena on jo se, että jokainen valtuutettu siirtyy ensi vuonna paperittomiin kokouksiin. Älkää siis ihmetelkö, jos meillä on iPadit ja läppärit tulevissa kokouksissa.

Antoisaa alkavaa uutta vuotta sinulle!

Lahtelaisten valtuutettujen ja varavaltuutettujen tekemät vaalirahailmoitukset

 

 

 

Nyt on aika ryhtyä yhdessä töihin